17 Ekim 2013 Perşembe

RÜZGAR ENERJİSİ KULÜBÜ'NÜN "BORA"SI YARIŞTI

YILDIZ'LI YARIŞMAYA DOYMUYOR!
     Yıldız Teknik Üniversitesi’nin aktif kulüplerinden biri olan Rüzgar Enerjisi Kulübü, teknik projelerinden biri olan Rüzgar Enerjisiyle Çalışan Araba ile ülkemizi ve üniversitemizi temsilen Hollanda’da gerçekleştirilen Racing Aeolus yarışmasına katıldı. Bu proje ve yarışma, üniversiteye ve kulüp üyelerine yeni deneyimler kazandırdı.
     Rüzgar Enerjisi Kulübü, rüzgar enerjisiyle çalışan arabası BORA ile yarışmada 11. oldu. Geçen yıl da katılmış oldukları yarışmada bu yıl araç üzerinde çeşitli değişiklikler yaparak yarıştılar. Aracın gövdesi ve şasisinde değişiklik yapılmadı ve geçen yıl kullanılan gövde ve şasiyle yarışıldı. Araçta çeşitli ve sürekli verim sağlayan CVT şanzıman kullanıldı. Geçen yıla göre önemli ve kapsamlı bir değişiklik olarak araca mekatronik sistem eklendi. Kullanılan mekatronik sistem ile aracın rotor freninin ve difüzör açısının kontrolü hedeflendi.  Aracın kanatları yeniden tasarlandı ve yeni kanatlarla yarışıldı. Yapılan bir diğer önemli değişiklik ise direksiyon sisteminin değişmesi oldu. Eski araçta tek tekerle sağlanan yön kontrolü yenilenen araçta iki tekerle sağlandı. Böylelikle 1 tahrik tekeri, 2 denge tekeri ve 2 yön tekeri ile aracımızın teker sayısı 5 e çıkmış oldu. Araçta kanatlar ve şanzıman arasındaki aktarım elemanları yenilenerek daha yüksek verim hedeflendi.
     Aracın 1 yıllık yapım ve yenilenme sürecinde kulüp içerisinde projede yer alan kulüp üyeleri; takım çalışması, iş paylaşımı, sorumluluk bilinci anlamında kendilerini geliştirmiş olup, derslerde öğrenilen bilgi ve birikimlerini uygulama fırsatını buldular ve mühendislik anlamında gelişim gösterdiler.  Yarışma öncesinde yapılan sunumda farklı ülkelerden gelen katılımcılara aracın, kulübün ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tanıtımı yapılarak, diğer katılımcıların sunumlarıyla da çeşitli alanlarda bilgi alışverişi sağlanarak kulübün vizyonu genişletildi.  Maalesef araçta rotor freni ve difüzör açısının kontrolü için tasarlanan mekatronik sistemde gerçekleşen hatadan ötürü verim kaybı yaşandığından istenilen sonuç alınamadı.

Rüzgar Enerjisi Kulübü'ne bundan sonraki yarışmalarda başarılar dileriz.

Bütün sorularınız ve daha fazla bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Yıldız Haber İletişim:

Facebook Hesabı: www.facebook.com/haberytu

Facebook Sayfası: www.facebook.com/yildizinhaberi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder