19 Kasım 2013 Salı

KITALARARASI BİR MARATON : AVRASYA






  AVRASYA  MARATONU  2013

      
              İstanbul Avrasya Maratonu, ilk kez  Tercüman Gazetesi’nde 1973 yılında gündeme getirilmiştir. Asya’dan Avrupa’ya maraton fikri Alman bir turist grubunun ülkemizi ziyaret etmesiyle oluşturuldu. Gittikleri ülkelerde maraton koşan turistler İstanbul’daki maratonunun başlamasına aracı oldular.
     
              1979 yılında hem Alman hem de Türk atletlerin de içinde bulunduğu ilk maraton gerçekleştirildi. Koşulan bu yarışın galibi 2:35:39’luk derecesiyle Hasan Saylan olmuştu. Kıtalararası Avrasya Maratonu başladığı günden bu yana tam üç kez yön değiştirdi. Son yıllarda Halk Koşusu, 15 km ve Maraton olarak üç farklı güzergahta koşulan maraton, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin organizatörlüğünde düzenlenmektedir. Avrasya Maratonu,  Türkiye’nin uluslararası platformdaki tek koşusu olma özelliğini taşımaktadır.
   
              İlk maratondan bu yana tam 35 sene geçti ve İstanbul 35. Avrasya Maratonu Koşusu, 17 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşti. 10 kilometre ve 15 kilometrelik parkurlar şeklinde düzenlenen maratonu Kenya Asıllı Fransız atlet Abraham Kiprotich kazandı. Abraham Kiprotich 42 km'lik mesafeyi 2.12.30  ile tamamladı. Kiprotich'in ardından ikinci ve üçüncü sırada Etiyopyalı atletler yer aldı. Siraj Gena Amda ikinci, Deriba Merga Ejigu ise üçüncü oldu. Kadınlarda ise Kenyalı Rebecca Kangogo Chesir birinci oldu. Kadınlar maratonda ikinci ve üçüncü sıraları Türk atletler elde etti. İlk kez maraton koşan Elvan Abeylegesse ikinci, Sultan Haydar ise üçüncü sırada yarışı tamamladı.
     
              35. kez gerçekleştirilen Avrasya Maratonu, bu yıl Vodafone İstanbul Maratonu’na çevrildi. Organizasyon bünyesinde gerçekleşen koşulara vatandaşların  da ilgisi büyüktü. Halk yürüyüşüne yaklaşık 100.000 kişi katıldı. Boğaziçi Köprüsü birkaç saatliğine trafiğe kapatıldı. Koşudan sonra Beşiktaş Barbaros Bulvarı’na geçildi. Gencinden yaşlısına her yaştan insanın katılım gösterdiği maraton büyük ses getirdi.
     
             Her yıl renkli görüntülere sahne olan Avrasya Maratonu birçok sporcuya ve sporsever vatandaşlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğe benziyor !


“Yıldız Haber” resmi hesapları:
Twitter: www.twitter.com/haber_ytu
Facebook Hesabı: www.facebook.com/haberytu
Facebook Sayfası: www.facebook.com/yildizinhaberi
E-mail: haberytu@gmail.com
     
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder